Novosti

Previous Next

Općina Novi Grad ugostila 127 osnovaca polaznika škole filma "Kids Movie Star"

Udruženje MI iz Sarajeva, uz podršku općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo realiziralo je tokom 2017. godine niz kreativnih radionica iz oblasti filmske umjetnosti kroz projekt "Mala škola filma – Kids Movie Star".
Cilj ovog projekta je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Snimanjem kratkih igranih filmova predstavljeni su rizici, uzroci i posljedice vršnjačkog nasilja čime je poslana jasna poruka da prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprečavanjem nasilja pruža djeci pomoć da prevladaju posljedice nasilja, te da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Drugi po redu “Kids Movie Star”, okupio je talentovane, vrijedne osnovce iz deset osnovnih škola u Sarajevu: JU OŠ "Umihana Čuvidina", JU OŠ "Meša Selimović", JU OŠ "Džemaludin Čaušević", JU OŠ "Vladislav Skarić", JU OŠ "Grbavica I", JU OŠ "Zahid Baručija", JU OŠ "Sedma osnovna škola", JU OŠ "6.mart", JU OŠ "Zaim Kolar" i JU OŠ "Srednje".

Njih 127 bili su vođeni zajedničkim interesima, te su kroz posebno osmišljene radionice, upoznati sa procesom nastanka scenarija za film, režiranja, snimanja profesionalnom kamerom i glumom a rezultat toga je 11 kratkih igranih filmova: "Prijatelji", "Halloween", "Pepeljuga", "Test", "Vanzemaljci", "Ahmed i Sabina", "I ja želim biti vaš svijet", "Emin", "Svijet voli pobjenike", "Školski čas" i "Tarik", čije autorstvo potpisuju upravo ovi učenici.

Filmovi su premijerno prikazani u kino sali Općine Novi Grad a stručni žiri u sastavu: Ada Sokolović – redateljica, Alen Šimić – reditelj i Jasna Ornela Beri, glumica – predsjednica žirija, izabrali su najbolje u 7 kategorija.

O nama

Osnovna škola u Blažuju je počela sa radom davne 1931. godine i to s odjeljenjem koje se vodilo kao sastavni dio škole u Hadžićima. Sve do agresije na BiH (1992.-1995.) škola nosi naziv po narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Gliši Jankoviću.
Po okončanju rata i reintegracijom općine Ilidža, odlukom Prelaznog općinskog vijeća Ilidža od 5. jula 1996. godine, promijenjeni su nazivi svih osnovnih škola na području općine Ilidža. Novi nazivi su dati prema redoslijedu izgradnje škola, tako da je naša škola dobila ime "Sedma" i kao takva počinje s radom u septembru 1996. godine.

Kontaktirajte nas!

Blažuj 118

71 215 Blažuj

Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 761 630

Fax:+387 33 761 631

Email:sedma.os@bih.net.ba