Novosti

Previous Next

Fiskulturna sala, konačno

Početak rada naše škole vezuje se za daleku 1931. godinu.  Ponosni smo na činjenicu da naša škola ima tako dugu i bogatu tradiciju. Međutim,  dugi niz godina nastava se odvijala u staroj i oronuloj zgradi. Iako su često sanirani dijelovi stare zgrade i tehnička opremljenost bila na zavidnom nivou, ipak su uvjeti za rad bili jako loši. Ono što je najviše nedostajalo, naročito učenicima, jeste fiskulturna sala. Sada, kada imamo novu i modernu školsku zgradu, ponovo iščekujemo fiskulturnu salu. Naime, na mjestu stare zgrade već je izgrađena prostrana  fiskulturna sala. Đaci, njihovi roditelji pa i nastavnici nestrpljivo iščekuju dan kada će fiskulturna sala biti spremna za upotrebu. Kada će doći taj dan, odlučili su saznati naši “mali novinari“.  O toj temi razgovarali su s direktorom škole Čopra Hikmetom.

 

Novinar: Poštovani direktore, naša škola je nova i u njoj imamo odlične uvjete za rad. Poznato nam je da se Vi naročito zalažete za to da učenicima i nastavnicima ništa od nastavnih pomagala i opreme ne nedostaje. Mnogo smo Vam zahvalni zbog toga. Međutim, jedini problem koji smo imali do sada je nedostatak fiskulturne sale.  Vidimo da je je izgradnja fiskulturne sale završena, bar to tako izvana izgleda. Možete li nam reći dokle su stigli radovi i da li ćemo konačno imati časove Tjelesnog odgoja u  fiskulturnoj sali?

 

Direktor: Kao što želite vi učenici, tako želim i ja da fiskulturna sala što prije bude spremna za korištenje. Izgradnja fiskulturne sale počela je 3.11.2016. godine i koštala je 650 000 KM. Mnogi radovi su završeni, međutim, ne i svi. Potrebno je još da se postave rasvjetna tijela, završi unutrašnja stolarija (svlačionice, kabinet nastavnika, ostava, toalet) i sanitarije. Da bi se ti radovi završili potrebno je još 40 000 KM. Nedostaje nam dio sredstava pa ćemo morati biti strpljivi i sačekati da ih obezbijedimo. Prije dva dana pušteno je podno grijanje koje će omogućiti brže sušenje podloge da bi se postavio sportski pod. Tek nakon toga se može preći na montiranje ostale opreme.

 

Novinar: Primijetili smo da je određena oprema za salu stigla. O čemu se radi?

 

Direktor: Za opremanje sale Ministarstvo je izdvojilo 150 000 KM, provelo proceduru te isporučilo opremu. Od opreme stiglo je sve za gimnastiku (veliki i mali kozlić, strunjače, uže za penjanje), odbojku, koševi , golovi i sve vrste lopti.  Prezadovoljan sam opremom jer je vrhunske kvalitete (Elan), ali i uvjetima za rad  u školi generalno (bolja je bezbijednost, prostorije su tople, a imamo i ekološko grijanje).

 

Novinar: Direktore, da li možemo znati tačan datum otvaranja sale?

 

Direktor: Nažalost, tačan datum otvaranja sale još se ne zna, mada se nadam da će biti u skorije vrijeme.

 

Novinar: Uvaženi direktore, zahvaljujemo Vam se na izdvojenom vremenu i odgovorima. Želimo Vam mnogo uspjeha u daljem radu.

 

Novinarska sekcija

Novinari: Bulagić Nejra i Zametica Dalila

O nama

Osnovna škola u Blažuju je počela sa radom davne 1931. godine i to s odjeljenjem koje se vodilo kao sastavni dio škole u Hadžićima. Sve do agresije na BiH (1992.-1995.) škola nosi naziv po narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Gliši Jankoviću.
Po okončanju rata i reintegracijom općine Ilidža, odlukom Prelaznog općinskog vijeća Ilidža od 5. jula 1996. godine, promijenjeni su nazivi svih osnovnih škola na području općine Ilidža. Novi nazivi su dati prema redoslijedu izgradnje škola, tako da je naša škola dobila ime "Sedma" i kao takva počinje s radom u septembru 1996. godine.

Kontaktirajte nas!

Blažuj 118

71 215 Blažuj

Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 761 630

Fax:+387 33 761 631

Email:sedma.os@bih.net.ba