Novosti

Previous Next

V. HUMANITARNI BAZAR ,,OTVORENA VRATA“

27.12.2018. godine u našoj školi je održan Peti  humanitarni bazar ,,Otvorena vrata“.  Bazar ovakvog tipa je pokazatelj naše empatije i spremnosti da pomognemo onima koji su se našli u nevolji. Nažalost, u našoj državi je mnogo ljudi koji trebaju različite vrste pomoći, a svakako je pomoć najpotrebnija  onima koji se bore s opakim bolestima i trebaju liječenje van naše države. Takav slučaj je i sa našim učenikom Hadžić Huseinom koji boluje od vrlo rijetke bolesti debelog crijeva (Hirchprung). Ovaj destogodišnji dječak treba da ide 17.1.2019. godine u Tursku na svoju petu operaciju.  Jasno je da ovo liječenje iziskuje veliki iznos  novca pa je malom Huseinu i njegovim roditeljima pomoć neophodna. Humanitarni bazar je način na koji smo i ovog puta odlučili pomoći našem učeniku.  Bazar se sastojao od prodajnog i kulturno-umjetničkog dijela. Učenici su, uz pomoć svojih roditelja i nastavnika, napravili mnoštvo (uglavnom ukrasnih) predmeta koje su prodavali po neznatnim cijenama. Osim toga, na bazaru se moglo kupiti i dosta ukusne hrane, naročito kolača. U okviru ovog dijela, kao podrška i pomoć, pridružili su nam se i članovi Udruženja invalidnih i bolesnih osoba Blažuj. U okviru humanitarnog bazara odigrane su i dvije predstave koje su izveli učenici školske dramske sekcije. Predstave je režirao i do profesionalnog nivoa uzdigao profesor razredne nastave Hajrudin Neradin. Prva predstava - ,,Ježeva kućica“  bila je namijenjena učenicima nižih razreda, a predstava ,, Siromašni Romeo“ pobrala je simpatije odraslih. Na kraju, možemo zaključiti da je bazar bio vrlo uspješan jer je odziv roditelja i prijatelja naše škole bio  impozantan, a skupljena je i značajna suma novca (preko 5000 KM).  Zajedno smo pokazali da dobrota živi u nama i da se sve može “kad se male ruke slože“. Nadamo se da će prikupljeni novac doprinijeti Huseinovom izlječenju i osigurati osmijeh na njegovom licu.

O nama

Osnovna škola u Blažuju je počela sa radom davne 1931. godine i to s odjeljenjem koje se vodilo kao sastavni dio škole u Hadžićima. Sve do agresije na BiH (1992.-1995.) škola nosi naziv po narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Gliši Jankoviću.
Po okončanju rata i reintegracijom općine Ilidža, odlukom Prelaznog općinskog vijeća Ilidža od 5. jula 1996. godine, promijenjeni su nazivi svih osnovnih škola na području općine Ilidža. Novi nazivi su dati prema redoslijedu izgradnje škola, tako da je naša škola dobila ime "Sedma" i kao takva počinje s radom u septembru 1996. godine.

Kontaktirajte nas!

Blažuj 118

71 215 Blažuj

Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 33 761 630

Fax:+387 33 761 631

Email:sedma.os@bih.net.ba